Monument a Anselm Clavé
Monistrol de Montserrat

Realisme
    Ferran Serra i Sala
    Ordre de Sant Benet. Abadia de Montserrat
    Helena Garcia Navarro

En la primera part del camí dels Degotalls, el camí dels Artistes, es troba situat un monument de pedra dedicat al compositor Josep Anselm Clavé, fundadador dels cors que duen el seu nom.
    A la part de dalt hi ha un medalló de bronze amb l'efigie del compositor, i sota trobem un baix relleu amb una partitura, una batuta i una branca de llorer; a sota hi ha el nom del compositor i la data MDCCCXXIV-MDCCCLXXIV. Una mica més abaix, un baix-relleu d'una lira i dues plaques commemoratives de bronze: la primera correspon a un aplec dels Cors d'en Clavé, de l'any 1981, i la segona indica "Al mestre compositor Josep Rodoreda Santiagos (1851-1922), autor del Virolai, successor de Clavé"

Molas i Rifà, Jordi (1998). "Guia oficial de Montserrat". Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat