Monument a Andreu Solà
Ripollet

XXI
    Ventura Batlló, Ferran
    Ajuntament de Ripollet, c/ Balmes, 2, Ripollet (08291)
    J Douet

Monument al pintor paisatgístic Andreu Solà i Vidal situat a la cruïlla entre els carrers Calvari i Padró. Olivera envoltada per un banc de granit, encerclat per un envellidor de metall, en el que s'integra un monòlit triangular de ferro, il·luminat, amb la cara inclinada. El monòlit porta la inscripció: En l'antic núm. 7 d'aquest carrer es trobava la casa on va néixer i morir el pintor ripolletenc Andreu Solà i Vidal (1863-1909). La vila de Ripollet en la memòria cent anys després de la seva mort. Desembre 2003

Es conserva l'arxiu del pintor a l'Arxiu Nacional de Catalunya i part de la seva obra al CIP. Molí d'en Rata.

Pintor català de finals del segle XIX i inicis del segle XX nascut a Ripollet. Fou deixeble de l'Escola de Belles Arts de Barcelona Va obtenir medalla de tercera classe a l'Exposició Universal de Barcelona de 1988 i una altra a la Nacional de Madrid del 1895. Les seves obres principals són: La cuna vacía, Paisatge de tardor, Tornant de la Font, En el bosc, Bèsties de càrrega i la Tertúlia del Rector. Aficionat a la fotografia, Solà i Vidal utilitzà la càmera per a plasmar la vida familiar així com per a reproduir la seva obra. Desconeixem si, com d'altres pintors, utilitzà la fotografia com una eina de la seva pintura. Va il·lustrar el Dietari d'un Pelegrí a Terra Santa de Mossèn Cinto Verdaguer.

AA.DD. (2003). Andreu Solà Vidal (1863-1902). Després de l'oblit, Comissió Promotora de l'any Solà, Ripollet , pp.. 19-22. OLLER, T "Andreu Solá, un pintor oblidat", Revista de Ripollet, núm. 12, agost, 1988. pp. 3-4.