Monòlit de granit amb creu de forja
Sant Pere de Vilamajor

Nucli antic de La Força. Plaça de l'Església, 08458, Sant Pere de Vilamajor.

II-XVIII
    Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor
    Virgínia Cepero González

Es tracta d'un monòlit de granit, situat al peu de la pujada a l'església de Sant Pere. És de forma cilíndrica, amb unes mides aproximades de 1,15 m de llarg, 0,35 m d'ample i 0,25 m de profunditat.
    Sobre el monòlit hi ha encastada una creu de forja, realitzada pel ferrer Higini Herrero Codina, l'any 2013, que tenia una clau central que va ser robada el mateix any. Anteriorment, hi havia hagut una altra creu de forja , que va ser robada l'any 2012, i que alhora havia substituït l'antiga creu, serrada durant la Guerra civil espanyola (1936-1939).
    Segons Tomàs Balvey (vegeu bibliografia), el monòlit podria ser un mil·liari romà.
    Actualment, no es disposa d'informació sobre l'any en que es va col·locar el monòlit en aquest indret, ni de la seva funcionalitat original. Tanmateix, s'hi observen unes marques de les que també desconeixem la seva utilitat.

BALBEY i PARÈS, T. (1925). "Excursionisme: Sant Pere de Vilamajor". La Gralla, núm. 223 (4 octubre 1925). Granollers.
    GARCIA i BURDOY, J.Mª [et al.] (2001). "Postals". Quaderns de Vilamajor, 1. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'estudis de Sant Pere de Vilamajor, p.48.
    SARRIÀ, F. (6 de maig de 2012) "Detall nº 13: el mil·liari romà". Història de Vilamajor [Missatge en un blog]. Accés el 27 de gener de 2015. Recuperat de http://vilamajor.blogspot.com.es/