Lledoners del Pont Vell
Sant Pere de Vilamajor

Font dels Lledoners. C/ dels Lledoners, s/n, 08458, Sant Pere de Vilamajor.

Espècimen botànic
    Es troba totalment escapçat.
    Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor
    Virgínia Cepero González

Es tracta de dos exemplars de lledoners (Celtis australis) centenaris, de grans dimensions, situats a les proximitats de la font dels Lledoners.
    Un dels arbres creix agafat al mur del cobert on es troba el safareig municipal, i l'altre es troba a pocs metres al nord d'aquest.
    Eren uns espècimens majestuosos, amb un gran perímetre de tronc i una gran alçada fins que, fa pocs anys, van ser escapçats.
    Els lledoners del pont vell de Vilamajor han donat nom al carrer i a la font dels Lledoners.

L'any 2013, degut a unes fortes ràfegues de vent, va caure una gran branca d'un dels lledoners sobre la font. Per aquest motiu, els lledoners i els altres arbres del marge de la riera, situats a l'entorn del pont Vell, van ser objecte d'una gran poda.

Els lledoners poden viure entre 500 i 600 anys i en tot tipus de terrenys. Tradicionalment, la seva fusta, degut a la seva flexibilitat i duració, ha estat utilitzada per a fer eines agrícoles (forques, pales de ventar, mànecs, jous, etc.), i les seves branques com a alimentació per al bestiar; també per a obtenir llenya i carbó.
    Tanmateix, té propietats medicinals com a astringent, lenitiu, antidiarreic i estomacal. Les arrels han estat utilitzades per a extreure un colorant groc per tenyir la seda.
    Els seus fruïts són dolços i comestibles, i se'n poden fer melmelades.