Monòlit de Castellar
Aguilar de Segarra

  Bages
  A 100 m de la rotonda d'acces al cementiri de Castellar
  Emplaçament
  En mig d'un camp,a la N-141g direcció Calaf,
  406,5

  Coordenades:

  41.73017
  1.65281
  387958
  4620695
  Número de fitxa
  08002-16
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Estat de conservació
  Regular
  S'observa alguna esquerda i té pintat un grafit.
  Protecció
  Legal
  BCIL, Catàleg de béns protegits pel POUM, nº 19
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08002A004000640000UF
  Autor de la fitxa
  Cristina Belmonte, iPAT Serveis Culturals

  Gran bloc de pedra clavat verticalment en sentit est oest, en mig d'un camp. Té unes dimensions força considerables, uns dos metres de llargada per quasi un metre d'amplada, i una forma força arrodonida en tot el seu perímetre.
  Les cares tant anterior (al sud) com posterior (al nord) no són gaire regulars i s'observen protuberàncies importants. El bloc de pedra segurament és de lulita o gres (roques sorrenques sedimentaries) que són les abundants al municipi.
  Definir la cronologia i funcionalitat d'aquest tipus d'element, sobretot quan apareix isolat i sense altres estructures associades és problemàtic. El fet de no haver-hi realitzat mai una intervenció o prospecció arqueològica al voltant encara dificulta més la seva datació.

  Cal destacar que a la cara sud del monòlit, aprofitant les irregularitats de la roca, algú en un acte vandàlic, hi ha pintat una cara. Tot i que aquest grafit s'ha anat perdent a poc a poc encara en són visibles restes dels ulls i la cara,

  Tot i el nivell de protecció com a BCIL, l'element no té fitxa a l'inventari del Patrimoni Cultural Immoble. Patrimoni Arqueològic, ni s'hi ha realitzat mai una intervenció arqueològica,