Monòlit commemoratiu del Mil-centenari Santa Maria d'Oló

Moianès
Plaça de Sant Antoni M. Claret. Nucli urbà d'Oló
508

Coordenades:

41.87404
2.03541
419957
4636241
08258-278
Patrimoni moble
Element urbà
XX
1990
Bo
Inexistent
Obert
Simbòlic
Pública
Ajuntament de Santa Maria d'Oló
Jordi Piñero Subirana

Monòlit commemoratiu del mil-centè aniversari del primer esment documental del nom d'Oló. Està situat a la plaça de Sant Antoni M. Claret, vora l'església nova, i consisteix en un bloc de pedra tosca, que actualment ha quedat completament cobert per l'heura, amb una placa de marbre. La placa té la següent inscripció: "Amb motiu del 1100 Aniversari. Oló, 29 d'abril de 1990". El bloc de pedra tosca va ser extret de la zona del Serrat de les Tosqueres, dins la propietat del mas Moratones.
La commemoració fa referència a l'anomenat precepte d'Odó, un document de l'any 889 que es situa en el context de la repoblació impulsada pel comte Guifré el Pilós i en el qual, en les afrontacions dels dominis de la catedral de Vic sobre la Vall d'Artés, es fa referència a la riera d'Oló.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

L'Associació Castell d'Oló es va fundar l'abril de 1988 davant la proximitat del mil-centenari de la primera referència documental del nom d'Oló, que s'esqueia l'any següent. Des d'aleshores ha organitzat una multiplicitat d'actes culturals i populars. Aquest grup va ser el responsable de l'organització dels actes del mil-centenari, que van durar tot l'any 1989 i entre els quals cal comptar-hi la publicació del llibre "Oló, un poble, una història". L'acte central va tenir lloc el 24 de juny de 1989 i s'hi va estrenar la sardana Castell d'Oló, del compositor Joan Lázaro Costa. Els actes es van cloure amb la inauguració d'aquest monòlit commemoratiu el 29 d'abril de 1990. També es va realitzar una taula rodona sobre "Vivències a Oló", amb diferents persones que havien viscut al poble.

FERRER, Llorenç i altres (1991). "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 187.