Molí d'en Faura
Mura

A 250 m. del poble de Mura per la carretera que mena a Rocafort.

Es troba mig en ruines
    Pla especial Parc, 1997.
    Diputació de Barcelona. Rambla Catalunya, 126. 08029 Barcelona
    Cortés Elía, Mª del Agua

L'estructura del edifici del Molí del Faura està parcialment enrunada. Era un molí fariner del que resten alguns murs de l'estructura de planta rectangular amb dues crugies. L'edifici era de planta baixa i un pis, adaptat al desnivell del terreny i ubicat al costat de la riera; posteriorment es va afegir un altre pis modificant la teulada a un vessant. La bassa es trobava a un nivell superior darrera el molí, actualment amb vegetació, amb murs de pedra de 220cm d'alçària que en general es conserven en bon estat. La resclosa de la bassa estava davant de cal Roca. La crugia sud es va rehabilitar els anys 1990, per reconvertir-la en serveis i les dutxes del Càmping que es va habilitar a l'Àrea d'Esplai. L'altra crugia es va conservar tal i com estava, permetent veure les restes de l'antiga edificació del molí amb una volta de pedra a la planta baixa de la que es veu la secció de l'arrencada. La façana que queda visible de la part construïda, que ara és la principal, té un portal d'arc escarser de brancals i llinda de pedra sorrenca. Té tres finestres de diferent mida tapiades, amb brancals, ampit i llinda recta de pedra sorrenca. Es conserva una llinda amb la data 1794. Al voltant de l'edifici, a l'exterior, hi trobem cinc pedres de molí (tres sotanes i dues volanderes) i algun eix de ferro que havien format part de l'antic molí i que ara estan disposats amb una finalitat decorativa. No són moles gaire antigues, de granit. Molt a prop hi ha la font de la Noguera.

Tot i que no queden vestigis, en aquest molí també hi havia molí d'oli recentment. Informació oral de Jordi Perich Singla.

No es conserva gaire documentació referent al molí, tot i que es pren com a data probable de la seva construcció la que posa la llinda, 1794; per tant es tracta d'un edifici relativament nou. Hi havia un aqüeducte que venia de la banda de Cal Serit i que portava aigua a la bassa del Molí del Faura, salvant el desnivell de la riera de Nespres. Aquest aqüeducte, era una construcció important, portava inscrita la data 1430. Va desaparèixer en els aiguats de l'any 1962, igual que l'aqüeducte de factura similar que hi havia davant de cal Llobet. Es tracta de un dels molins edificats al peu de la riera de Nespres, junt al molí del Mig, el molí de can Melses i el molí del Mas. A finals de la dècada dels 1980 la finca es va convertir en l'Àrea d'Esplai de la Riera de Nespres, que agafa la zona del molí del Faura i del molí del Melses.

SPAL. Inventari de patrimoni del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. 2006.