Molí dels Bessons
Torrelles de Foix

Carretera BV-2122, km 12 cap al sud, a 850 m
    A la dreta de la riera de Pontons, a llevant del nucli urbà

Ainhoa Pancorbo Picó

Masia formada per planta baixa, pis i golfes, amb teulada a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia, i terrat obert posteriorment en un dels laterals, amb balustrades. A la façana principal es troba un portal de mig punt adovellat on es llegeix la inscripció "Ave Maria". A l'interior, el celler es mantenen dempeus grans arcs de punt d'ametlla i voltes de maó pla, així com també s'observa un arc apuntat a la façana de ponent.
    La masia és envoltada de cossos annexos que han acabat conformant amb el temps un conjunt d'habitatges amb pati d'accés. Un d'aquests edificis consisteix en un molí bastit amb posterioritat que dóna a la riera de Pontons i del qual se n'observa part del carcau.

També conegut com a casa Milà o molí de Basans

Sembla, segons els propietaris, que l'edifici pot ser anterior al segle XVIII i que va pertànyer als monjos de Marmellar. Apareix esmentat en el capbreu del senyor de Peguera de 1732-35 conservat a l'Arxiu Comarcal (fitxa 110).
    L'edifici presenta diverses modificacions. L'any 1886, arran de la crisi de la fil·loxera, es va construir un molí fariner al costat, aprofitant també l'aigua de la riera de Pontons, que va funcionar fins a la segona meitat del segle XX.

AADD. 1986. L'Alt Penedès. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya: 206.
    PALAU, Salvador. 1988. "Inventari de molins fariners al riu Foix". Miscel·lània Penedesenca. Vilafranca del Penedès, p. 267, n. 19.
    PALAU, S. (1992). Els molins fariners hidràulics de Catalunya. 690 molins inventariats: 74.