Molí d'El Vinyers
Avinyó

350 m al sud-oest de La Roca

Està començant a cedir el sostre de part de l'edifici.
    si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Molí de planta baixa i pis amb una superfície aproximada de 300 m2. L'acabat exterior és de maçoneria de pedra vista a excepció d'una part en obra nova: totxana i arrebossat actual. La porta és amb llinda de pedra amb la inscripció "1750" i les obertures són emmarcades amb pedra carejada. La coberta és de dues vessants que fan el desguàs a les façanes laterals, no s'observen altres ampliacions. Es conserva part d'una volta plana, i resten parts de l'estructura del molí. Hi ha uns corrals també en mal estat i sense coberta. Se situa en un entorn rural envoltat de camps de conreu i bosc. A l'interior hi ha un molí de pedra d'un diàmetre aproximat de 1,30 m. Es tracta d'una mola que cobreix la base del molí, ambdues de pedra, i que serviria per poder moldre blat i altres cereals. Sota de la base, hi ha una cambra on es podia recollir la farina, a través d'un canal que transportava el material fins a receptacles, a un pis inferior.

El riu Relat donava energia a dos molins importants al llarg del camí entre Sant Feliu Sasserra i Avinyó: el molí del Vinyers i el molí del Rovira, possiblement les dues cases més importants de la zona. Tant un com altre edifici són del mateix període, que coincideix amb el creixament del conreu de blat a la zona. Els molins abastien un territori força ampli.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.