Molí del Ribalta de Baix
Aguilar de Segarra

100 m a l'est de l'aiguabarreig de la Riera de Sant Pere i la Riera de Rajadell

Isidro Garriga
    L'estructura es veu ferma, però la vegetació hi comença a penetrar
    Xavier Bermúdez, iPAT Serveis Culturals

Petit edifici en planta baixa amb coberta interior de volta de canó i exterior a dues aigües. A la façana, orientada a sud, tan sols hi ha dues obertures: una porta amb arc escarser i, per sobre d'ell, una petita obertura just al vèrtex format per la coberta. Entre ambdós elements hi ha un carreu amb una inscripció, emmarcada per una sanefa, que diu "RAMON RIBA / LTA A FET PER / LO MOLÍ AL ISI / DRO GARRIGA ME / STRE 1783".
    L'aparell de tot l'edifici és de carreus de mides diverses, ben treballats, i disposats en pedra seca. Allà on les juntes dels blocs no casen, hi ha petites pedres reblint-les.
    Cal destacar que l'edifici resulta modest en proporció a la gran bassa feta amb carreus de pedra que té just al nord, l'aigua de la qual proporcionava la força motriu per fer anar el molí.

A la mateixa zona es té constància de l'existència d'un molí des del segle XIV.