Molí del Molist
Taradell

Riera de Taradell

XI-XIX
    Es troba en estat ruïnós.
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Les restes del molí del Molist estan situades al costat de riera de Taradell, a l'altre costat de la carretera. S'hi observa algun mur perimetral fins a l'alçada de la planta baixa, fet de pedra lligada amb morter i arrebossat, tot cobert de vegetació.

La primera referència documental al molí del Molist és de l'any 1101, quan Guillem Sanç el va vendre al senyor del castell Pere Ramon de Taradell, juntament amb les cases amb terres, vinyes i la seva resclosa. L'any 1194 el canonge Guillem de Taradell li va concedir a Pere del Molist el dret de fer servir l'aigua de la seva propietat per fer servir el molí del Molist, sempre que no perjudiqués els altres molins que hi tenia. L'any 1339 hi havia almenys dos molins del Molist, que estaven sota el domini de la Pabordia de gener de la Catedral de Vic. El senyor de Taradell, Carles de Vilademany i de Cruïlles, va reconèixer de nou l'any 1618 a Joan Molist el dret d'utilitzar aigua del torrent per fer anar el molí. Va estar en funcionament fins a mitjans del segle XX.