Molí del Marcet
Sant Vicenç de Castellet

Vallhonesta-Boades. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    Davant la urbanització del Marquet, a la riba del Llobregat.

Es conserva en estat de ruïna.
    María del Agua Cortés Elía

Al costat del marge del riu Llobregat, sota la urbanització del Marquet, hi ha les restes de l'antic molí de Vallhonesta. Resta part de l'estructura amb els murs del molí que es tan banyats pel riu. Resta una alçada d'aproximadament dos metres de mur en un desnivell del terreny. No s'ha pogut accedir al carcavà ja que el riu toca els murs, però ens han dit que es conserva la volta interior. La darrera riuada de l'any 2002 es va emportar l'estructura d'una antiga sínia de finals del segle XIX que era moguda per tracció animal i que es trobava al costat del molí. L'estat de conservació és molt dolent.

Per arribar cal baixar al riu per un camí que parteix a l'altre costat de la carretera davant l'entrada a la urbanització Marquet. Cal seguir uns cent metres en direcció sud pel camí al costat del riu fins arribar a la paret del molí.

L'any 1755, Isidre Codul de Vacarisses, va comprar unes terres al mas Marcet a la riba del Llobregat per edificar un molí fariner (SUADES, 1987. AHCM manual del notari Ratllat i Fargas 1755, fol. 63-65), amb la condició de poder moldre tot lo que produís o li convingués al mas. Aquest molí ja no funcionava al 1845.

SUADES, J. (1987). "El poblament de Vallhonesta dels anys 1750-1775: venda de masos deshabitats, aposentos i la construcció d'un molí fariner". Dovella nº 22, Manresa, p. 15-18. AHCM manual del notari Ratllat i Fargas 1755, fol. 63-65.