Molí de Xoriguera
Castellet i la Gornal

BV-2115 entre el km 8 i 9.

XVII-XX
    Enderrocat i ple de bardissa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El molí de Xoriguera es troba situat a poca distància del riu Foix. Malgrat el seu estat de deteriorament i enderroc encara són visibles les parets estructurals d’una construcció de planta quadrada de planta baixa i pis. En una de les parets s’entreveu un arc de mig punt on hi hauria situades les moles i algunes finestres. Per la banda de tramuntana es visible el pou de pressió de la bassa de planta circular. Davant l’edifici, per ponent, hi ha les restes de quatre pilars que sostenien un porxo.

Segons documentació recollida per Vicenç Carbonell antigament era anomenat Molí d’en Plana. Segons documentació l’any 1701 Bartomeu Coll, pagès de Castellet, dit de Xuriguera va vendre a Josep Galtés, pagès de Vilanova una part de terra amb una bassa del Molí d’en Plana. Aquell mateix any Josep Galtés fa construir un rec i una resclosa pel molí. Durant les obres del Pantà (1901-1924) el molí fou emprat com a magatzem i caseta i la sortida del carcabà va ser transformada en finestra.

Arxiu particular de Vicenç Carbonell

ROVIRA, J. (2018): El riu Foix. El patrimoni natural i cultural del riu a l’entorn del Parc del Foix. Centre Documental del Parc Foix. Santa Margarida i els Monjos.