Molí de Terradelles
Sant Jaume de Frontanyà

    Berguedà
    Edificació als peus del Torrent del Joncar, amb Terradelles al Nord; la baga de Les Platetes, a l'Est, el rec de Les Platetes al Sud i la baga de Picanyes a l'Oest.
    Emplaçament
    Accés per un camí que surt de la carretera de Borredà a Sant Jaume de Frontanyà.
    1015

    Coordenades:

    42.1732
    2.01219
    418414
    4669479
    Número de fitxa
    08216 - 54
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Popular
    Segle
    s. XII
    Any
    Abans de 1135
    Estat de conservació
    Dolent
    Edificació en estat ruïnós, del que només en queden algunes pedres del mur.
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Catàleg de béns a protegir, POUM de Sant Jaume de Frontanyà, aprovat el 18/10/2007.
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08215A00600024
    Autoria de la fitxa
    Lluïsa Vilalta Pérez

    Del molí de Terradelles només en queden restes dels murs de la bassa, els que són de paredat ordinari, lligades amb morter de calç. En una part del mur s'identifiquen pedres escairades que suporten una estructura en arc també de pedra, que podria ser la sortida del carcabà, actualment tapada per la vegetació i les restes de runa. Al costat sud, s'observa una franja de fang, el que era utilitzat per impermeabilitzar l'estructura. Tot apunta que l'edifici va caure en runes a principi del s. XX i més tard, com que l'accés era fàcil, els seus elements van desaparèixer misteriosament. Per sort, s'han conservat dues moles a la casa de Terradelles. 

     

     

     

     

    Les primeres fonts documentals que esmenten el molí de Terradelles són de l’any 1135, en un document on Ramon Arnal, primer prior del monestir de Sant Jaume de Frontanyà, ven el mas de Terradellas i el molí per 15 sous barcelonins perquè siguin cultivades millor les terres.

    En un capbreu del 1790, Joan i Jaume Terradelles confessen ser els propietaris de "l'heretat Terradellas i el mas Boladeras (habitat i affocat), el mas Pujol, el mas Camp, el mas de la Serra, el mas de Ribes, el mas de la Rovira, el mas Canamàs (tots deshabitats i rònechs) i un molí fariner rònec deshabitat" (ACS 1790). Així, el molí de Terradelles ja estava enrunat a finals de s. XVIII. 

     

    AYMAMÍ, G.(2000) "Els molins hidràulics de la riera del Mergançol" a l'Erol nº 64, Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga

    ACS (1790), Cabreu del terme i parròquia de Frontanyà, núm. 588.