Molí de Santa Eugènia
Sant Jaume de Frontanyà

Berguedà
    El molí de Santa Eugínia estava situat al peu del Torrent de les Solls, sota la casa de Santa Eugènia.
    Carretera de Sant Jaume a La Pobla de Lillet, entre la casa de Santa Eugènia i la font del Bisbe.
    1060

42.20571
    2.00929
    418216
    4673091
    08216 - 116
    Edifici en runes.
    Ref. Cad. 08215A00300001
    Lluïsa Vilalta Pérez

Les restes del molí de Santa Eugènia mostren una construcció de planta rectangular que es troba bastida adossada al marge del terrreny per la part posterior. L'estat d'enrunament i el fet que les restes estan molt cobertes de vegetació dificulta la identificació de les estructures. Hi ha evidència de restes del mur de l'habitatge i de la paret de contenció de la bassa. Els murs són de paredat comú fet de carreus desbastats.

Sembla que el molí va patir un expoli durant els anys 1970, el que va accelerar el seu estat d'enrunament.

La primera font documental que s'ha trobat referent al molí de Santa Eugènia és al compliment pasqual de 1789, tot i que s'entén que ja deuria existir amb anterioritat, ja que les primeres notícies de de Santa Eugènia de Soïlls són del s.X. i sembla que al s. XI ja hi havia un poblat. Santa Eugènia era una casa forta ja al s. XVI, tal i com es demostra a la relació de cases que feren aportacions per l'obra de l'església el 1598.

APSJF, Llibres sagramentals, Compliment pasqual (1594-1598 i 1621-1623), Matrícula de compliment pasqual de la parròquia de Sant Jaume de Frontanyà amb les diverses nòmines per cada casa, 24 de març de 1598, unitat d’instal·lació n. 4, llibre D.

MARTINEZ SOLSONA, F. (1967) Sant Jaume de Frontenyà: mil anys d’història i geografia. Montblanc. Granollers.