Molí de Matagalls
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Riera de Salvet
  161

  Coordenades:

  41.51921
  2.35143
  445884
  4596600
  Número de fitxa
  08214 - 11
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Modern
  Segle
  XIV-XVIII
  Estat de conservació
  Dolent
  referències documentals que no s'han pogut verificar
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08213A008000340000JM
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  En la documentació antiga es parla de l'existència d'un molí blader, al lloc anomenat Farraginal, prop del castell, que s'ha anomenat Molí de Malgraner i el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt de l'any 1997 el va assenyalar com a àrea d'expectativa arqueològica. S' esmenta la presència d'uns vestigis relacionats amb una construcció de planta quadrada, sense que s'hagi dibuixat cap planta ni tan sols una fotografia.
  La zona que marca el Pla Especial, actualment es troba del tot inaccessible i cobert de vegetació (canyes, bardisses, etc) i brutícia, cosa que fan del tot impossible localitzar aquest element. No obstant això, s'ha pogut detectar un seguit de parets de més de tres metres d'alçada en alguns indrets, que neixen arrant mateix d'un salt d'aigua de pedra granítica amb un desnivell de gairebé dos metres i mig d'açada. Al racó, a mà dreta, hi ha la boca d'una mina, sense portella, d'uns 70 cm d'alçada màxima i 60 cm d'amplada, en molt bon estat de conservació com es constata en els 10 primers metres fins arribar a un revolt a mà dreta. Aquest tram de l'entrada està reforçat, al costat dret, amb pedra i amb fileres de maons, al costat esquerre i collat amb morter. El sostre està recobert per maons plans de 40 x 40 cm disposats de forma piramidal. En arribar al revolt, està excavada en el sauló. Des de la boca de la mina fins on els testimonis orals esmenten una bassa de grans dimensions hi ha una trentena de pases.

  En cas d'una fitira intervenció de tipus urbanístic, caldria fer una neteja prèvia i un seguiment ja que per informació oral de Josep Vilademunt es coneix que molt aprop hi ha d'haver una bassa molt gran, que possiblement es tracti de la bassa del molí.

  L'any 2008, amb la revisió de la carta arqueològica per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, no es va incorporar com a jaciment arqueològic.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  VILADEMUNT i CORNEY, Josep (2002). Estratègies humanes d'ocupació del territori, el cas de Vilassar de Dalt. Inèdit.