Molí de les Vinyes
Moià

Riera de Castellnou

XVIII?
    Només queda la part del cup.
    Francesc Roma

Restes d'un edifici del qual només s'identifica el pou del molí (rodó, d'1,40 m de diàmetre) i el carcaba, que fa 1,90 m d'amplada. També sembla identificar-se part de l'antiga bassa i del rec que hi duia l'aigua.

Podria ser que el document notarial a què es fa referència estigués parlant del molí de la fitxa 341.

Ramon Tarter esmenta una acta notarial de l'any 1787 que feia referència a un conflicte per la situació d'un molí, que no quedava clar si pertanyia a la parròquia de Moià o a la de Marfà (Tarter i Fonts, 2012, p. 24). Pel que es diu, en aquell moment no se sabia amb certesa on havia estat instal·lat aquell molí, que era dins del terme de la Sala Mosterola, raó per la qual es va demanar a un paleta de Moià i a una altra persona que reconeguessin uns forats que hi havia a la roca per determinar si podien correspondre a l'estacada de l'antiga resclosa, i si unes restes en podien ser la bassa.

Tarter i Fonts, R. (2012). La Vall de Marfà. Moià: l'autor.