Molí de l'Eixerit
L'Esquirol

L'Esquirol
    Pel sender de les Gorgues, a poca distància del molí de la Bertrana.

En estat ruïnós.
    Virgínia Cepero González

Es tracta d'e les restes del molí de la Bertrana, del que es conserven bona part dels seus murs de façana, el pou de pressió i la mina. A la riera, s'hi observen els forats quadrats dels pals de sustentació de la resclosa-bassa del molí.
    Tot l'aparellatge de rodets hidràulics, les moles farineres i les de blanqueig, està al fons del gorg, sota el canal de descàrrega de la mina (PARÉS, 1976: 186).

A tocar del molí hi ha un petit salt d'aigua, de gran bellesa natural.

Pertanyia al mas Bertrana, propietària també del molí homònim. Havia estat un dels molins més importants de les Gorgues.
    Estava proveït de dos grups de moles, un sobre l'altre, servits pel mateix cup, i a més un trull de blanqueig o escairat del blat. Era juntament amb el molí del Rodó, a Rupit, els dos únics d'aquesta especialitat en tot el Collsacabra (PARÉS, 1976:186).
    Els aiguats de l'any 1940 van provocar la seva destrucció.