Molí de La Tor
Montclar

Al sud del terme, a la riba dreta de la riera de Montclar o Navel

XVII-XX
    Es troba en ruïnes
    María del Agua Cortés Elía

Actualment queden pocs murs de l'antic edifici que es troba en ruïnes. Era un edifici d'estructura clàssica cobert amb teulada a dues aigües de teula àrab i carener perpendicular a la façana de ponent. Estava distribuït en planta baixa i pis, a la planta superior s'allotjava l'escairador i el casal moliner, prop de la bassa que recollia l'aigua del torrent de la font calenta, i al cos inferior hi havia l'obrador de les moles, l'estable i el magatzem, i a sota, a un nivell inferior, el carcau. Es conserven traces d'arrebossat antic a les façanes, carreus de pedra a les cantoneres i als brancals de les obertures, així com diversos fragments de moles, algunes reaprofitades en el parament dels murs. A l'exterior i adossats a l'obrador hi ha la bassa i el pou amb el que es provocava el salt, que és circular.

Les coordenades són aproximades degut a que la zona es troba molt plena de bardisses i és de difícil accés. La riera de Montclar en aquesta zona també s'anomena del Casó.
    Les fotografies estan extretes del Pla Especial Catàleg de Masies i Cases Rurals de Montclar, 2015.

Sembla que aquest molí va ser construït al segle XVII, i que era explotat pels propietaris de la veïna masia de la Tor que l'ampliaren al segle XIX, incorporant-hi el molí escairador. Surt al llistat del registre de "Casas de campo y aforados de guerra" de 1856: Molino de la Tor, Salvador Vilar. Es mantingué actiu fins després de la guerra civil el 1939 i les teules s'aprofitaren en altres construccions, factor que n'accelerà la degradació.

Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus
    i Patrimoni del Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.
    "Registro de las casas de campo de cada distrito y de los aforados de guerra". 1856. Document original. ACB.