Molí de la Riba
Oristà

Sector oest del terme municipal
    A 800 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 13'200

Dolent
    Edifici en estat de ruïna. Els murs presenten grans esvorancs, no hi ha teulada i l'interior està esfondrat. La vegetació ha crescut arreu.
    Jordi Compte i Marta Homs

El molí de la Riba es troba situat en un punt enclotat al peu del riu Bassí, al nord-est de la masia de la Riba. S'ubica en el triangle que forma la convergència del riu Bassí amb el rec de Munissoles, al sud del gorg de la Llana.
    Es tracta d'un edifici en estat de ruïna de planta rectangular format per planta baixa i dos pisos. Conserva els murs sud i nord a una alçada aproximada d'uns 6 metres amb grans esvorancs, construïts amb maçoneria de pedra irregular i cantonades diferenciades. No conserva la teulada i l'interior esfondrat conserva algunes parets mitgeres i dues sales cobertes amb volta d'aresta a la planta baixa. A la part inferior a la planta baixa, hi ha la zona del carcabà, al costat del qual hi ha adossat un cos que sobresurt perpendicularment de la façana. L'aigua que sortia del carcabà anava a parar al rec de Munissoles i aquest s'ajuntava uns metres més avall amb el riu Bassí.
    A la façana sud s'hi observen diverses obertures, algunes d'elles emmarcades amb brancals i llinda de pedra, altres emmarcades amb maó i alguna tapiada amb obra. A la banda dreta de la façana hi ha un pont d'un sol ull, construït amb maçoneria de pedra que salvava el pas del rec de Munissoles i permetia l'accés al molí.
    A la façana nord s'hi adossa la bassa del molí que es troba a un nivell superior a causa del desnivell en el qual està assentat el molí. La bassa conserva les parets sud i oest fins a una alçada aproximada de 3,5 metres. A partir de la bassa es pot resseguir durant uns 300 metres al nord-oest el canal de la bassa fins arribar a la resclosa que es troba situada uns 100 metres al nord del gorg de la Llana. La resclosa conserva una gruixuda paret de pedra i l'inici del canal que en un petit tram es troba cobert.

El molí de la Riba apareix documentat a mitjans segle XIX, en una relació de cases de la parròquia de Sant Andreu d'Oristà. Tot i així la seva construcció és probablement anterior, del segle XVIII.

ORDEIG, Ramon (1974). "La Parròquia de Sant Andreu d´Oristà". Ausa, vol. 7, núm. 79. 1974.