Molí de Can Xifré
Montseny

  Vallès Oriental
  Camí de Can Sopa
  Emplaçament
  Pel camí que comença poc després del km 12 de la BV-3301, a l'alçada del revolt

  Coordenades:

  41.75555
  2.39227
  449477
  4622814
  Número de fitxa
  08137 - 25
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  Normes subsidiàries de planejament. Catàleg de masies. 1983.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 33794 / IPEC 899912
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  002012400DG42D0001UO
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  El molí d'en Xifré és un molí fariner del segle XVII que actualment està adaptat com a habitatge. És un edifici allargat de planta rectangular, construït a tocar del riu aprofitant el desnivell natural del terreny. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a un vessant que fa el desaiguat a la façana de ponent. És en aquesta façana, a la part inferior, on s'hi conserven les dues sortides del carcabà, fet que indica que el molí havia tingut dues moles. Les obertures són totes de pedra i de ceràmica i estan distribuïdes per les façanes de forma aleatòria. Una part de la façana de ponent és porxada, amb un cos integrat a baix afegit amb posterioritat. A la façana est, per on s'hi accedeix, hi ha les restes de la bassa i del pou. 

  El molí de Can Xifré és un dels molins fariners que trobem al curs alt de la Tordera. L'aigua era desviada del riu a través d'una resclosa i arribava fins al molí a través d'un rec. Allà omplia la bassa, a l'extrem de la qual hi ha un cup o pou per on queia l'aigua amb força fins al carcabà, on feia girar les moles del pis superior. 

  Inventari del Patrimoni Construït del Parc del Montseny. Pla Especial del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona i Diputació de Girona. Any 2008.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Montseny (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

  Inventari del patrimoni etnològic del Montseny (IPEC). Generalitat de Catalunya. 1995-1999.