Molí de Ca la Santa
Carme

  Anoia
  C/Les Fonts, 2
  Emplaçament
  Al nucli antic.

  Coordenades:

  41.53214
  1.62031
  384903
  4598751
  Número de fitxa
  08048 - 35
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  Està abandonat i li manca manteniment. La vegetació envaeix la zona del cacau, i a la façana principal s'observa alguna esquerda.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  5090304CF8959S
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  Ca la Santa és un molí fariner que es conserva dins el nucli urbà de Carme, als peus de l'antic nucli clos medieval. Format per dos cossos, en el situat a l'est s'hi conserva una portalada adovellada d'arc de mig punt, feta amb pedra travertínica. La seva coberta és de teules àrabs a doble vessant, amb el carener paral·lel a la façana principal i ràfec de teula girada. Aquest cos sembla el més antic i està construït amb carreus de diverses mides visibles a la planta baixa, tot i que la resta de les superfícies de les façanes està arrebossada amb morter, el que confereix un aspecte sobri a l'edifici.
  A la part de darrera de l'edifici, on hi havia hagut la bassa, hi trobem actualment un gran espai obert on s'hi ubica la bàscula municipal. Adossat a l'edifici s'hi veu encara el cacau. Per davant d'aquest antic molí hi passa el rec des de l'Edat Mitjana.

  També conegut amb el nom de Molí del Saver.

  Les instal·lacions molineres conformaven una de les activitats més antigues i difoses per la geografia comarcal. Bona part del procés de diversificació econòmica d'Igualada anterior al segle XIII havia girat entorn de l'activitat molinera que es desenvolupava a la ribera de l'Anoia. Associada a la tradicional producció cerealística de l'àrea, l'existència de molins fariners pràcticament està documentada a totes les poblacions de la comarca, tant en el curs del riu Anoia, com a la Riera de Carme i a la resta d'afluents, amb un cens aproximat d'uns vuitanta tres molins inventariats. En resposta als "qüestionaris" de Francisco de Zamora de l'any 1790, es diu el següent en referència als molins de Carme: "En este lugar y término se hallan quatro molinos, esto es tres de fabricar papel y uno de harinero, para mantenimiento de los quales se necesitan tres presas y unos canales de madera, usando todos las aguas que passan por la nombrada riera de Carma, tomándolas ya en el término de Orpí por adquirir la elevación; también había un molino de batán que está demolido".

  TORRAS, Josep M. (1993): La comarca de l'Anoia a finals del segle XVIII. Els "qüestionaris" de Francisco de Zamora. Biblioteca Abat Oliba, 122. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Barcelona.