Molí de Ballestar
Vilada

Sector nord-est
    Emplaçament
    A la part septentrional del municipi de Vilada, prop del veïnat de Sant Ramon de Castell de l'Areny.

42.15294
    1.94675
    412981
    4667294
    08299 - 41
    Bo
    Tot i que l'estat de conservació és bo, la deixadesa de la vegetació de l'entorn denota cert abandonament.
    IPA: 3737
    08300A003000010000SI
    Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres / Martí Picas INSITU SL

Es tracta d'un casal moliner situat a la riba esquerre de la riera de Vilada, a tocar del terme de Castell de l'Areny i molt a prop del veïnat de Sant Ramon. L'edifici té una planta més aviat quadrada, amb dos pisos d'alçada i golfes que es sobreposen als baixos, antigament utilitzats com a obrador del molí. La teulada és de teula aràbiga, amb les aigües a dues vessants i orientada de nord a sud. La construcció en general és força moderna, però és molt sòlida. Com acostuma a ser freqüent les obertures més petites es troben al bac, mentre que al solell ja són més àmplies. Tanmateix, cap d'elles presenta una rellevança especial. Destaca la llinda de fusta de la porta d'entrada on hi ha incís la data 1775. A l'entorn de la casa poden encara veure's les antigues infrastructures propies del molí, com la bassa i les canalitzacions, emperò ara ja no són utilitzades. L'interior ha estat adaptat a la modernitat i s'han perdut molts dels elements originaris, però encara es conserven alguns dels elements propis del molí. Un dels trets més característics d'aquest molí és el petit pont o palanca que permet salvar l'aigua de la riera de Vilada per passar d'una a l'altra riba i arribar al molí. A l'entorn del molí també es poden observar gran quantitat de camps, conreats en altre temps, però que actualment resten abandonats i que, com a molt, són utilitzats com a pastures pel bestiar.

Ara per ara aquesta casal moliner només és utilitzat com a segona residència.

El Molí de Ballestar és possiblement un dels més nous del municipi. De ben segur és fruït del creixement i dels canvis que comportà la millora agrària de la segona meitat del segle XVIII (Destaca la llinda de fusta de la porta d'entrada on hi ha incís la data 1775). De fet, el molí no apareix en la recanació cadastral ni als llevadors del cadastre del segle XVIII, però ja surt esmentat en un d'aquests llevadors de l'any 1801. En aquesta data hi trobem residint a Joan Costa, que en devia ser el moliner, però segurament no n'era el propietari. La naturalesa dels llevadors fa que solament s'hi anoti el nom del molí i el que havia de pagar, però enlloc consta quins eren els seus propietaris originaris. Durant la segona meitat del segle XIX devia ser quan el molí es modificà més fuins arribar a adquirir la fesomia actual. L'activitat molinera hi perdurà fins ben entrat el segle XX. Una vegada s'hi deixà de moldre, únicament es conreaven les terres contigües. Actualment ha estat adaptat com a segona residència.

SOCA (en curs: s. p).