Molí de Baix Sant Quirze Safaja

Gorg negre. Sud-oest del nucli de Sant Quirze Safaja
C-1413b a St. Feliu de Codines, el tercer a l'esq. A les Torres seguir el camí al molí de Llobateres
532

41.71424
2.17383
431273
4618379
08239-161
1787
Enderrocat
08239A005000140000TD
Núria Cabañas

El molí de Baix es troba situat al sud del molí de Llobateres, a la riba dreta del Tenes. S'hi accedeix mitjançant un camí empedrat des del molí de Llobateres. És una edificació de planta rectangular de planta baixa i dues plantes amb soterrani on hi ha ubicada la zona del carcabà, amb una obertura a la zona inferior del mur de llevant per desaiguar l'aigua novament al Tenes. A la façana de migjorn hi ha una porta de llinda que dona accés a la sala coberta en volta de canó que dona lloc a l'obrador, on s'hi conserva una mola i la caixa de farina realitzada amb grans lloses verticals. Aquesta mateixa façana, a l'alçada del primer pis hi ha dues portes més. La que es troba situada l'extrem de ponent és de llinda de pedra amb l'any 1793 inscrit i dona accés a un segon obrador, el qual conserva dues moles i una de les caixes de farina construïda amb grans lloses col·locades verticalment. La segona porta, d'arc de mig punt, dona accés a la zona d'habitatge on encara es conserva in situ la pica i el forn de pa tapiat.

Altres noms: Molí de Llobateres de Baix

Segons un document de l'any 1787 Bernadí Bernils va dur a terme la construcció d'un nou molí prop de la riera de Tenes. Segons aquest document, va permutar amb Ignasi de Dou i Bassols i Caietana de Dou i Tayadella, amos del Flequers, un tros de terra de mitja quartera de sembradura per poder accedir al molí que estava construint.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja. ROMA, F (2013): Patrimoni existencial de Sant Quirze Safaja. Patrimoni existencial, 6. Publicat per BUBOK PUBLISHING, S.L. Madrid.