Molí de Baix
Sant Pere de Vilamajor

A les proximitats de la Rectoria, a tocar de la riera de Vilamajor.

XIII/XVII
    Catàleg de béns a protegir POUM 2011, E-30 patrimoni construït. BCIL

Es tracta d'un antic molí, d'origen medieval, reconvertit posteriorment en habitatge.
    L'edifici original és de planta rectangular i consta de planta semisoterrani i planta baixa. La coberta és a dues vessants, amb teula ceràmica aràbiga, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada al nord-est.
    Els murs són de pedra lligada amb morter i alguns fragments de rajol.
    Les portes i finestres tenen les llindes carrades. En destaca un finestral amb l'any "1598" inscrit a la llinda, i una finestra de dimensions reduïdes, amb una petita cara esculpida.
    Es conserva la volta de pedra situada a l'interior del soterrani, i l'antiga sortida d'aigua del carcabà, que actualment funciona com a entrada a les dependències inferiors, i una petita obertura amb la volta de rajols, per a desaiguar.
    A la part del darrera de la casa, i orientada a migdia, hi ha l'antiga bassa del molí, que es troba dessecada i reconvertida en pati. També es conserven d'altres elements singulars de l'antic molí, com el rec, el pou i les rodes de molí.

El Catàleg de béns a protegir del POUM (2011) estableix que l'edifici i un àrea de 30 m de radi al seu voltant tenen protecció arqueològica.

Es tracta d'un antic molí d'orígens medievals, probablement construït entre el segle XIII o XIV. Ha estat objecte de diverses obres de reforma i remodelació al llarg del temps.

AVENTÍN i PUIG, M. (1990). Vilamajor (872-1299). De la fi del sistema antic a la consolidació del feudalisme. Sabadell: ed. Ausa, p.46 i 47.
    MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY - CPCPTC (1999). Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Sant Pere de Vilamajor).