Miracle de la Mare de Déu de Cabrera
L'Esquirol

Mare de Déu de Cabrera (Sant Julià de Cabrera)

Tradició oral
    Virgínia Cepero González

Segons la llegenda, a Cabrera hi havia un ruc descontrolat que, quan el deixaven anar fugia corrents i s'enduia tot el que trobava, agafant-ho amb les dents.
    Un dia, el ruc es va trobar amb una nena i se la va emportar però, de sobte, quan era a tocar del cingle, en sentir les eugues del prat de baix, es va posar a bramar i la va deixar anar cingle avall.
    El seu pobre pare quan anava a recollir, amb una cistella, el cos de la nena, perquè se l'esperava trobar a trossos per la forta caiguda, la va trobar, miraculosament viva i plorant perquè havia perdut una sabata.
    Temptant a la sort, la nena li va dir "si em pagueu, m'hi torno a tirar!", però aquest cop no es va produir el miracle i la nena es va matar.

ROVIRÓ i ALEMANY, X. (2014). El Camí ral de Vic a Olot: itinerari i històries. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p.