Mines de la Timba del Ralet
Sant Pere de Ribes

Riera de Ribes

En algunes de les mines s'hi han abocat deixalles.
    Agència Catalana de l'Aigua. C/ Provença, 204-208 08036 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

A les timbes del marge dret de la riera de Ribes, entre la desembocadura dels torrents de Sant Pau i de Can Puig, hi ha diverses mines subterrànies. Es tracta de galeries excavades al terreny natural, algunes de les quals tenen certa profunditat. S'hi accedeix per diverses boques rectangulars.

En l'actualitat algunes de les mines són habitades per indigents.

Originalment, les mines van ser utilitzades per a l'extracció d'argila per a la construcció. A mitjans del segle XX es van allargar i s'hi van obrir noves galeries per al conreu del xampinyó.

AYMAMÍ, G.; PALLARÈS-PERSONAT, J. (1999). "El trogloditisme al Penedès: les Coves d'ús industrial i hidrològic", Miscel·lània penedesenca. Vol. 24.
    AYMAMÍ, G.; PALLARÈS-PERSONAT, J. (2001). "Cavitats modificades per l'acció humana. Una forma de trogloditisme", Miscel·lània penedesenca. Vol. 26.
    TUBAU, A. (2001). Tradició i desenvolupament, artesania i indústria al Penedès contemporani. Arqueologia industrial al Penedès. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.