Mina II del Molí d'en Selles
Caldes de Montbui

Entre la riera de Caldes i el torrent del Remei. Dins del celler.

l'aigua és excel·lent.
    Laura Bosch Martínez

Galeria excavada directament al sauló. Aquesta mesura 15 metres de llargària per 1,10m d'alçada x 50 a 60cm d'amplada màxima, sense disposar de cap pou per airejar. Per accedir al seu interior, cal obrir una porteta situada al fons del celler. Un cop dins, hi ha una fresquera, amb un banc circular excavat directament al sauló. A l'esquerra de la fresquera, ja s'observa l'interior de la mina on l'aigua brolla directament de la roca del fons. Per recollir l'aigua, hi ha una filera de totxanes que la retenen de manera que aquesta mitjançant una petita canalització va a parar a la font que es troba a l'era del molí. La temperatura es manté constant tot l'any.

Per excavar les mines de sauló s'utilitzaven principalment dues eines: l'escoda i la mitja escoda, una mena de pic corbat. La terra s'anava posant en cabassos i era extreta del seu interior per una mena de rails amb un petit carretó amb rodetes, o bé pels pous d'aeració que es feien cada 20 o trenta metres (de vegades 50 metres); a l'exterior de les boques d'aeració hi havia un company que treia el cabàs ple de sauló lligat amb una corda. Aquests pous acostumaven a ser molt estrets, d'uns cinquanta centímetres a seixanta de diàmetre. Les galeries de les mines de sauló acostumaven a tenir un metre d'alçada, de vegades una mica més, i de vegades, en funció de si al davant tenien una roca, l'accés era molt petit fins a poder tornar a trobar el sauló. En aquests pous s'havia d'accedir-hi amb una espelma per detectar que no tinguessin la guilla i posar en perill la vida dels homes que les construïen o les arreglaven.