Mina Enriqueta, Coll de Pradell
Vallcebre
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
L'entrada de la Mina Enriqueta es troba parcialment ensorrada, tot i que queda una part de la volta de formigó de la boca mina. En els seus inicis la boca mina era de fusta (1931-1932), però donat que els donava problemes, la van fer després de formigó. L'ensorrament parcial a l'entrada, succeïts anys després del seu tancament, li donen el seu estat característic actual, gairebé amagada entre la runa i la vegetació.
El seu estat de conservació fa recomanable una actuació d'apuntalament i consolidació de les estructures existents per evitar-ne la seva desaparició total.
La mina Enriqueta va estar en funcionament des de principis del segle XX fins els anys 50.
Fotografies de Guillem Quer (SPAL). Era d'ús privat, el propietari de Cal Xic explica que el seu pare va construir el forn per ús propi.
Història
L'empresa Carbones Mari, S.A. va començar una explotació a la Mina Enriqueta a principis dels anys1930. Es van construir tremuges, vies de tren, tallers, magatzems i barraques prop de la mina. Al tancar les mines de Coll de Pradell al 1962, la zona va quedar abandonada.
Bibliografia
ORIOLA, Josep i SOLER, Ramon (1997). Relleu fotogràfic de les mines del Berguedà. Berimprès SL.
Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.
Cortés Elía, María del Agua (2017) Expedient per a la declaració de les antigues instal·lacions mineres de Coll de Pradell com a Bé Cultural d'Interès Local BCIL. Diputació de Barcelona.