Mina del Xumet
Balenyà

Via del ferrocarril
    En un dels marges del vial ferroviari, davant el C. Antoni Maria Claret

ADIF. Carrer Sor Angela de la Cruz, 3. E-28020 Madrid.
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

La mina del Xumet està situada en un dels marges de la via del ferrocarril. Presenta una boca d'arc rebaixat de maó, dins la qual s'observa una galeria tallada a la roca. És coberta d'aigua, una part de la qual es perd seguint el desguàs del carril ferroviari.

Està situat en un dels marges de la via del ferrocarril, pel que el seu accés és difícil i perillós.

La mina del Xumet va sortir en motiu de la construcció de la línia ferroviària, quan va tallar-se el manantial que alimentava d'aigua el poble, especialment a la font de Vall-llosera.