Mina de la Font del Rei
Cercs

Davant la casa de la Mina, a les afores de Sant Jordi de Cercs.

Actualment el seu ús ha estat modificat.
    Sara Simon Vilardaga

La bocamina de la Font del Rei està situada al peu de la pista asfaltada que porta a la casa de la mina, just davant de l'accés a la masia. De la bocamina podem observar l'inici, format per uns murs laterals de pedra i una coberta en volta també de pedra, no es pot veure l'interior de la galeria ja que aquesta està tapiada i reconvertida en dipòsit d'aigua. L'aigua que es recull en el dipòsit abasteix la casa de la mina i també brolla en forma de font en una estructura situada al peu de la carretera, i en la que hi ha un petit dipòsit obert on brolla l'aigua.

Es tractava d'una mina d'extracció de carbó que va funcionar durant pocs anys, segons la bibliografia entre el 1861 i el 1864, era propietat del Sr. Marià Socias i Lledó, i el 14 de desembre del 1862 va passar a la societat Carbonell i Socias, i posteriorment, a l'any 1863 la va comprar la Carbonera Espanyola. Posteriorment va passar a mans del comte de Fígols, però no va ser explotada. Consta que hi havien treballat entre 15 i 20 persones i que el carbó extret era utilitzat als forns de pedra de la mina del Galló.

SOLER I RIBA, R. i ORIOLA I CASÒLIVA, J, (1997). Relleu Fotogràfic de les mines del Berguedà. Fotocomposició i impressió: Berimprès, S.L., Berga.