Mina de Ferro
Vilanova de Sau

Serra de Vilanova
    Pel camí de les escales que surt de l'aparcament de la Presa. Un 500 metres a l'est

Dolent
    L'accés és molt dificultós degut a la vegetació que ha crescut al seu voltant. Aquesta mateixa vegetació ha amagat i malmès gran part de les estructures
    08304A008000250000TG
    Joan Casas Blasi

Es troben a la cara nord de la vessant de la muntanya que mira al pantà.
    Al llarg de la muntanya s'hi poden observar diverses galeries o mines secundàries obertes a la paret.
    La mina principal presenta una obertura de majors dimensions. Es troba situada en una zona emboscada amb matolls que han crescut al seu voltant. S'observa encara part de la galeria principal, a la qual no es pot accedir per motius de seguretat però des de l'entrada s'observa con s'endinsa dins la muntanya.
    Al seu voltant s'observen diverses estructures que haurien formant part de l'explotació de la mina, així com alguna eina dispersa abandonada.
    Encara s'observen restes de les vies per on circulaven les vagonetes.

L'explotació d'aquestes mines segurament s'inicià a la primera meitat del segle XX, moment d'expansió d'aquest sector industrial. Segurament foren abandonades ja a finals del mateix segle, degut a la poc rendiment.