Mina de carbó
Moià

A l'est de la vila, sobre el torrent Mal - Ctra. N-141-C Km 32. Direcció a les coves del Toll.
    A prop de les Coves del Toll

Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

Mina de carbó natural a prop del torrent Mal. L'accés és una mica difícil perquè esta coberta d'herbes, esbarzers i arbres que des del riu no la permeten localitzar amb facilitat, tot i així consta d'una entrada tipus balma de quasi 1,90 m d'alçada i entre 10 i 12 m de fondària. En tot el seu interior, parets, terra, es pot observar el carbó que aflora. Al final de la mina s'observa al terra una gran concreció calcària i petites estalagmites, que ens indiquen que la mina està viva, en contínua formació i que pateix filtracions que formen aquests cossos. El sostre d'aquesta part interna de la mina està format per conglomerat de còdol petit a diferència de la resta de les parets que són calcàries. La llum natural arriba a il·luminar el fons de la mina.

Es diu que aquesta mina va ser utilitzada durant el segle XX per un ferrer de Moià que utilitzava el carbó per forjar, però no va tenir gaire transcendència perquè el carbó que s'extreia no era de bona qualitat.
    Malgrat la poca importància de la mina que s'esmenta, cal recollir el fet que P. Madoz, l'any 1849, parlés d'unes mines de carbó que en el seu moment estava explotant la societat Gran Tesoro, segons ell a Moià. Igualment, el periòdic El Montañés, Vic 1854, feia referència a la possible explotació d'una mina de carbó a Moià. De tota manera, segurament es tractava de les mines de Bonifet, a Castellcir.

Oliveras i Gallaguet, E( 2007 ); font oral.