Metradansa
Calaf

Calaf
    Es realitza dins l'església i a la Plaça Gran.

Bo
    S'ha recuperat el 2015. La idea és que es balli dues vegades l'any, una per la Festa Major d'Estiu a la plaça de l'Església i una altra durant la Festa Major d'Hivern dins l'església de Sant Jaume, sempre després de la missa. Aquest divendres, 5 de febrer, la Metradansa es ballarà per primera vegada a l'interior de l'església.
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

La metradansa és una peça de caràcter religiós, pròpia del municipi de Calaf, per la qual cosa també és coneguda amb el nom de calafenca. Es tracta d'una dansa que antigament era ballada davant de la processó pels pabordes o administradors de l'altar del Sant en honor al qual es feia la cerimònia religiosa. A més, els pabordes feien sonar senzills instruments.

En les seves darreres celebracions, aquesta dansa era ballada per la Festa Major, sortint de l'ofici, per les pabordes de l'altar de Santa Calamanda. La metradansa va ser recuperada per la Festa Major de Calaf de 2015.

Amades, J.; Pujol, F. (1936). Diccionari de la dansa, els entremesos i dels instruments de música i sonadors. Col·lecció Cançoner Popular de Catalunya, vol. 1. Barcelona: Fundació Concepció Rabell i Cibils, Vda. Romaguera.
    El Llibre d'orgue de Calaf de Jaume Carrer (1831-1901) (2014). Barcelona : Dinsic : Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Direcció General de Cultura Popular i Tradicional, p. 13.
    L'Altiplà de Calaf : Butlletí Municipal d'Informació, núm. 50, març de 2015.