Mercat Municipal
Arenys de Mar

L'adequació a les necessitats actuals no sempre s'ha fer respectant els elements originals.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic
    Sí (IPAC)
    Ajuntament d'Arenys de Mar (Riera del Bisbe Pol, núm. 8, 08350 Arenys de Mar)
    Jordi Montlló Bolart

Mercat municipal situat en un lloc cèntric de la Riera, a prop de la plaça de l'església. Destaca del conjunt per la seva magnitud i pel buit del porxo, tot i seguir la mateixa alineació de façana de les cases veïnes.

Es tracta d'un edifici de grans dimensions construït ex professo per destinar-lo a la venda de productes alimentaris. Fet de maó vist i pedra, amb escalinata i porxo d'entrada en corba. Coberta amb cavalls de ferro vistos. L'interior és d'una sola nau, dividida en tres carrers, tants com portes d'entrada, per a facilitar la compartimentació de les parades. Al centre, on el carrer de les Margarides travessaria el local, es disposen, en una rotonda, les parades del peix.

Als laterals es disposa de grans finestrals, que permeten l'entrada de la llum. A més d'un gran finestral central a la façana, a nivell del pis, sobre el porxo. Destaca l'ornamentació amb rajoles i motllures als elements de pedra situats al sòcol, a l'arrencada dels arcs d'entrada i als pinacles.

Entre el segle XIX i el primer terç del segle XX, es formalitza aquest tipus d'edifici, especialitzat per a una funció concreta, materialitzats amb la tecnologia del ferro, totalment o parcialment, que compleixen amb un programa de necessitats basat en l'exposició i venda de productes alimentaris (AA.VV, 2020). Segons els treballs de Manuel Guàrdia i José Luís Oyón, citats a la bibliografia (2020, pp. 30 i 31), el cas d'Arenys respondria al segon grup, tot i que en la seva fase final.

Segons Esteban Castañer, l'arquitecte es va inspirar en el llenguatge de l'edifici de la Borsa d'Amsterdam de Berlague (AA.VV, pp. 37).

De l'arquitecte Ignasi Mas Morell (1881-1953), en podem distingir tres etapes professionals. La primera entre 1906 i 1910, adscrita a l'estètica modernista, quan construeix les seves cases més conegudes a Sant Pol. Una segona etapa, entre 1913 i 1917, on utilitza diversos llenguatges arquitectònics. Són obres d'aquest període la reforma i ampliació de la plaça de bous de La Monumental. La darrera etapa es desenvolupa entre 1920 i 1930, on abandona la ideologia dels estils. A part del mercat municipal d'Arenys, projecta les caves Canals i Nubiola.

El mercat municipal d'Arenys és una obra pública projectada per Ignasi Mas Morell i executada per Francesc Solé Miró. Alhora, el fabricant de la coberta és Can Torras dels ferros.

L'acord de construcció es produeix en el Ple extraordinari del 10 d'octubre de 1925, sota l'alcaldia de Joaquim Mollfulleda Congost. La finalitat era "evitar la venda a la via pública amb perjuiici de la higiene".

Les obres finalitzen el 20 de juny de 1928, segons consta en carta de l'arquitecte adreçada a l'alcalde i que es guarda a l'arxiu Fidel Fita (AA.VV, pp. 27).

AA.VV (2020). El mercat d'Arenys de Mar: passat i present (1928-2020). Arenys de Mar: Ajuntament d'Arenys de Mar.