Mercat dominical
Prats de Lluçanès

Plaça Nova i c/ del Mercat. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Costumari
    Jordi Compte i Marta Homs

El mercat de Prats de Lluçanès es celebra cada diumenge al matí als carrers de la població. S'articula bàsicament a través del carrers del Mercat, de Mn. Valls i la plaça Nova, els quals s'omplen de variades parades on s'hi pot comprar fruita i verdura, roba, objectes de la llar, flors i plantes, formatges, embotits, i un seguit de productes de la terra i de temporada. Per altra banda, cada primer diumenge de mes, es celebra el Mercat del Rebost adreçat a productes del territori o artesans, el qual s'ha ubicat a la plaça de l'església, donant -li un sentit d'unitat al mercat.
    El mercat dominical ha generat una important dinàmica comarcal al Lluçanès al llarg dels anys i obre les portes de comerços, serveis, bars, restaurants, bancs i caixes a més de una amplia oferta cultural, esportiva, gastronòmica, etc.

Les imatges corresponen a les postals de la campanya de promoció del mercat dominical.

El mercat a Prats de Lluçanès es documenta ja a finals del segle XVII (1681), quan el rei Carles II, atorgant la concessió de municipi a la vila de Prats de Lluçanès, autoritza tenir mercat tots els dilluns de la setmana. A finals dels segle XIX (1893), el mercat ambulant municipal va passar a celebrar-se els dijous a la plaça Nova, i més endavant el diumenge al matí, tradició que continua vigent fins a l'actualitat. L'ajuntament de Prats de Lluçanès va engegar una campanya de dinamització del mercat dominical amb el lema "Fes mercat!" que es va dur a terme des de la Fira de Sant Jaume, el 23 de juliol de 2006, fins a la Fira de Santa Llúcia del 13 de desembre del mateix any. La dinamització i promoció del mercat, que va comportar diverses activitats, va donar com a resultat l'increment d'unes 10 parades i va fer créixer el mercat en altres carrers, expandint-se en la plaça can Claus i part del carrer Reforma. La campanya continua visitant més mercats i més firaries i fent conèixer també a la gent del Lluçanès que el mercat és un actiu cultural i turístic. Per aquest motiu també s'ha editat un butlletí especial del mercat ple de propostes, com una exposició de fotos del mercat i una enquesta oberta a tothom. El mercat s'ha adaptat als canvis econòmics i socials i ha sobreviscut al pas del temps.