Festa anyal del santuari de la Mare de Déu de Lurdes
Prats de Lluçanès

Sector nord-est del terme municipal
    Santuari de Lurdes. A 240 metres de la carretera BP-4653, punt quilomètric 0'400.

Jordi Compte i Marta Homs

La festa anyal al santuari de la Mare de Déu de Lurdes és una festa commemorativa que es celebra des de l'any 1959 amb motiu de la reconstrucció i ampliació del Santuari de Lurdes. Des d'aquest any, s'ha fet anualment una festa d'homenatge a l'esplanada de Lurdes on s'hi apleguen molts malalts que venen a visitar la Verge. Fa uns anys aquesta trobada es celebrava el segon o tercer diumenge de maig però en l'actualitat es celebra el quart diumenge d'agost. Al matí es dóna la benvinguda als participants i es diu una missa. Al migdia es celebra un dinar de germanor, acompanyat de diverses actuacions, i a la tarda es fa una pregària.

Cada any s'edita un fulletó en record a la festa anyal del santuari de la Mare de Déu de Lurdes.

Fa uns vint anys, fruit de la gran devoció que tenia la Mare de Déu de Lurdes (Lorda o Lourdes), s'aplegaven a la festa anyal gran quantitat de persones procedents tant de la comarca com de la resta del Principat. Es feia un dinar conjunt, que solia ser al pati del col·legi de les Dominiques, i tot seguit hi havia una sobretaula amb nombroses actuacions musicals, tant de la localitat com dels convidats.