Mercat de Sant Carles
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Santa Anna - Plaça de la Caserna, 08400-GRANOLLERS
    Emplaçament
    Nucli antic de Granollers

    Coordenades:

    41.60856
    2.28598
    440505
    4606563
    Número de fitxa
    08096 - 297
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Estat de conservació
    Dolent
    Jaciment tapat
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    PEPHA nou, Zona Arqueològica
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC-CA
    Accés
    Sense accés
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Granollers, Plaça de la Porxada, 6, 08400-GRANOLLERS
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

    La informació d'aquest jaciment es força imprecisa ja que es tracta de l'observació d'un treballador de Telefònica, comunicada a l'equip d'arqueòlogues que efectuaven la supervisió de la instal·lació de la mateixa línia al carrer de Sant Jaume. La troballa es va efectuar poc temps abans d'iniciar-se la supervisió, quan s'instal·lava la línia a l'adreça indicada a la ubicació. El treballador va constatar la presència d'unes arcades força impressionants, just davant del mercat de Sant Carles. Tot i que es desconeix la cronologia de la troballa, es podria relacionar amb les troballes identificades com una vil·la romana al passatge de Sant Bartomeu i als fonaments de l'antiga presó (INVENTARI, 1997).

    A.A.M.G. (s.d.) referència restes en les següents localitzacions 8. Caserna, p/; 9. Caserna, p/ 2-3 (Bar Layon) - carrer Triomf, que tal vegada puguin pertànyer a aquest mateix jaciment, encara que també poden estar englobades en altres propers. A Vila (2001) apareix referenciat com a PLAÇA DE LA CASERNA. Fotografia de Lluís Vila i Bonamusa. Proposta de protecció al nou PEPHA Zona Arqueològica

    Jaciment localitzat per treballadors de Telefònica el juliol de 1990 en fer la instal·lació d'una línia de telèfons (INVENTARI, 1997). Aquest edifici està ubicat a la plaça de la Caserna, més propiament coneguda per costum com la plaça del "Cuartel". Es tracta d'un lloc on hi conflueixen els carrers de Santa Anna , Sant Bartomeu, Sant Jaume, Rec, Triomf i les antigues travesseres de Caldes (GARCIA-PEY, 1990).

    A. A. M. G. (s.d.) Llistat del Pla d'Arqueologia Urbana de Granollers, Granollers, Àrea d'Arqueologia del Museu de Granollers.

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.

    INVENTARI (1997) Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Carta Arqueològica. Vallès Oriental. Granollers, Barcelona, Generalitat de Catalunya, exemplar mecanografiat, actualització 1997.

    PARDO RODRÍGUEZ,J. (1993): "El nucli romà de Granollers. Breu resum de l'estat de la qüestió" Empúries, Revista de Prehistòria, Arqueologia i Etnologia, núm. 48-50,II.

    PÉREZ, P. I TENAS, M. (1991): "Darreres intervencions arqueològiques al Vallès Oriental". Lauro, Revista del Museu de Granollers, 2.

    TENAS BUSQUETS, M. (1999): El nucli romà de Granollers: l'aportació de les restes funeràries. IX Memorial Joan Camps, Associació Cultural de Granollers. (inèdit).

    VILA BONAMUSA, Lluís (2001) ) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Patrimoni aqueològic. Granollers. Document administratiu.