Menhir de Cal Camat
Vilassar de Dalt

Neolític
    Edats dels Metalls
    BCIL; Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
    Si (1256 CC.AA)
    Jordi Montlló Bolart

El menhir o fita de Cal Camat es troba situat en el marge esquerra que separa la feixa del camí que va cap a Sant Bartomeu. Des de Vilassar de Dalt, un cop arribats a la Creu de Can Boquet, s'agafa el camí en direcció de Ca l'Arcís i deixant-lo de costat fins a una cruïlla de camins hi ha una casa de pagès, anomenada Cal Camat. Des d'aquesta casa es continua cap el camí que va en direcció a Sant Bartomeu de Cabanyes. El menhir o fita es troba en el marge esquerra del camí, a uns 50 metres aproximadament.
    Fa uns 2 metres de llargada i des de fa molts anys es troba inclinat cap el camí. Actualment està envoltat per les bardisses, però per la seva posició no amenaça de caure.

No s'ha trobat cap resta que pugui demostrar que aquest bloc de granit correspongui a un menhir. Si bé és cert que en la zona aquesta mena de pedres afloren de manera natural, cal tenir present que està situat en una cruïlla de camins important (Vilassar de Dalt - Sant Mateu, Cabrils i Òrrius) i prop de Coll de Porc, i que podria tractar-se d'una fita medieval o posterior.

Es tenen notícies a partir del llibre "El poblament d'Ilduro" de Marià Ribas, on parla de que ha pogut observar dos menhirs; un es trobaria situat prop del dolmen de la Roca d'en Toni i l'altre, arran del camí que condueix a Òrrius i que no és res més que el que actualment encara es pot observar passada la masia de Cal Camat, en direcció de Sant Bartomeu de Cabanyes.
    També se sap que els membres del Museu de Vilassar de Dalt senyalaren la seva presència durant les prospeccions efectuades alhora de realitzar la Carta Arqueològica l'any 1991.

ÁLVAREZ, J. (1980). "El poblament prehistòric de la Vall de Sant Mateu" dins Premià Informa, núm.6. Premià de Mar. pp. 21-23.
    MONTLLÓ, Jordi i BOSCH, Laura (2008) Inventari del patrimoni arqueològic del Parc de la serralada litoral, Fitxa núm. 068.
    RIBAS, Marià (1952). El poblament d'Ilduro. Institut d'Estudis Catalans. Barcelona. pp. 23.
    UBACH, Pau (1994): Memòries etno-arqueològiques. Vilassar de Dalt, 1934-1993. 6.000 anys d'història en el Maresme. L'Aixernador. Argentona.
    UBACH, Pau (2015): Estudi del megalític i capelles de l'entorn. En record de Fortuny, baró d'Esponellà. Vilassar, abril 2015