Mastosquer
Balsareny

Sector sudoest del terme municipal
    Emplaçament
    Carretera C-16z, al km. 65,2, a cal Negret, camí direcció nordest uns 1.800 m. Poc abans de la Caseta del Gener prendre camí direcció NW en paral·lel a la riera de Conangle, uns 600 m. En una cruïlla amb 3 camins prendre direcció oest, uns 800 m.
    437

41.84676
    1.84735
    404311
    4633405
    08018 - 361
    XVII-XX
    En ruïna
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 59: Mas Tusqué.
    08018A001000090000DR
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes, en estat de ruïna, que està emplaçada en un petit altiplà, ben encarada amb vistes a la vall de la riera de Conangle. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (que tenia planta baixa més un pis) i disposava d’un ampli tancat o cobert a la part davantera, al sud. Malgrat el seu estat ruïnós, la construcció ha conservat els volums i la tipologia constructiva originàries, sense modificacions modernes. És un bon exemple d’un tipus de casa popular feta en bona part de tàpia.

La casa devia aixecar-se en diferents fases constructives que són difícils de precisar. La façana principal, encarada vers migdia, consta d’un portal petit i molt simple, amb llinda de pedra i reforçat lateralment amb maó, i té també una finestra amb brancals de pedra picada. El parament de la part de llevant és fet bàsicament de tàpia, amb la cantonera i la part baixa de pedra. Al mur de llevant hi trobem dues espitlleres. En la part de ponent, en canvi, els murs són predominantment de pedra. A l’interior la casa s’estructurava en tres crugies. A l’angle nordoest hi ha adossat un petit cos, parcialment descalçat, que correspon a una tina de cairons. A l’angle nordest hi ha adossat un altre cos, fet de pedra, que devia acollir una altra tina.

El camí d'accés per la Caseta del Gener té dues barreres.

El Mastosquer no apareix en les relacions de masos del segle XIV ni als fogatjaments del XIV al XVI. És documentat per primera vegada l’any 1644 amb la forma Tosquer i sense el genèric mas que després se li va afegir. Un any després es documenta també com a nom de família. Més tard es documenta amb les variants Maltosquer o Malatosquer, que podrien fer al·lusió a pedra tosca de mala qualitat (Carreté, 2010: 136).

AUTORS DIVERSOS (1978-79). Història de Balsareny. Grup d’Estudis Locals (G.E.L.). Treball inèdit al fons de la Biblioteca Popular de Balsareny, p. 262.