Masoveria de Canudes
Casserres

Canudes - Al nord-est de Sant Pau de Casserres
    Accés des de la Ctra. BV-4132z

XVI
    Manca d'ús i manteniment.
    Jordi Montlló Bolart

Masoveria separada de la masia de Canudes, de planta rectangular construïda aprofitant el desnivell de la roca natural i que consta de planta baixa, dos pisos i sota coberta. La coberta és de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal. Només la planta baixa i el primer pis són de pedra; la resta és de maó vist sense arrebossar, a excepció de els cantoneres.
    La porta principal és més aviat baixa, amb una gran llinda de fusta, mentre que les finestres de la primera planta tenen les llindes, ampits i brancals de pedra treballada.
    A la façana sud-occidental, es conserva una conillera amb un balconet. Al sud aïllat, primer apareix un corral típic planta baixa i pis, fet de pedra, amb columnes i cantoneres de rajols i bigues de fusta amb teula a reformar. Més enllà, hi ha un petit cobert en planta baixa de pedra i maó, estructura de formigó i teula àrab, emprat com a garatge.

La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
    Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Casa de Canudas".

PLANES i BALL, Josep Albert (2005). Història de Casserres de Berguedà. Ajuntament de la Vila de Casserres.