Masia de Sant Pere
Súria

XI-XIX
    S'ha excavat i no s'han pres mesures de protecció, consolidació ni conservació.
    Científic/Cultural
    KuanUm - JM Huélamo - JM Solias
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

La masia s'aixecava en la propietat actual de mas Vilella, al peu de l'anomenat serrat de Sant Pere, sota les Guixeres. El conjunt d'edificacions presenta arrels medievals, encara que la major part de les restes són d'època moderna. Actualment es poden observar els murs d'una construcció força ample i ben desenvolupada on destaquen diferents elements de cara a la producció. Per un costat existeix una premsa de vi i d'oli de pedra que es podria datar entre els segle XVII i XVIII i una tina circular per a la trepitjada del raïm amb recobriment de cairons de ceràmica, encara que també es veuen lloses del recobriment de pedra escampades pel terra. A l'excavació va aparèixer abundant ceràmica d'època moderna, així com ceràmica grisa.

Va ser excavat entre els anys 2006 i 2007 per afeccionats de Súria sota la direcció arqueològica d'Anna Puig. No hi ha memòria d'excavació.

Aquest mas sembla ser la casa vella de mas Vilella i seria el mas Puig/Cases/Vilella que apareix a la documentació. Vegi's l'apartat d'història de la fitxa 176.

FÀBREGA ENFEDAQUE, Albert (inèdit) "Les esglésies i capelles de Súria" a Història de Súria, (comunicació personal de l'autor).