Masia de can Vall (jaciment)
Navàs

Carrer Santa Teresina del Nen Jesús
    Al nucli urbà de Navàs. 30 m al nord de la masia de can Vall

I-V
    Es desconeix l'estat del jaciment, però probablement es troba força arrasat
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 06.BARP. Nivell 6. AEA
    CCAA 1551
    6797004DG0369N0001KH
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment arqueològic d’època romana que es coneix tan sols per la troballa de material superficial. Es troba situat en uns solars que hi ha uns 30 m al nord de la masia de can Vall, just a la part més alta del turó que antigament es coneixia com a Navàs i que és el punt d’origen de l’esmentat mas (que originàriament es denominava Navàs) i del mateix poble de Navàs. En aquest indret l’historiador Josep M. Badia hi va recollir fragments de ceràmica d’època romana. Entre d’altres: ceràmica sigil·lada i àmfora itàl·lica (BADIA, 1988: 159). Recentment el solar s’ha urbanitzat i asfaltat parcialment, però encara en queda una petita part sense urbanitzar.

Cal dir que uns 200 m més al nord, prop del cementiri, hi ha un altre jaciment, en aquest cas d’època ibèrica (jaciment de can Vall). Totes aquestes dades suggereixen que la masia de can Vall es va establir on ja hi havia hagut probablement una anterior vil·la romana, que devia tenir el seu precedent en l’assentament ibèric. És força probable que el nucli de la vil·la es trobi sota l’actual masia.

L'any 1981 en Josep Maria Badia va donar a conèixer la troballa de ceràmiques ibèriques a la zona de Can Vall (BADIA, 1984: 118), però no esmentava encara les troballes de ceràmica romana en aquesta zona. No és fins més tard que el mateix historiador va identificar, en una ubicació més al sud i pròxima a la masia de can Vall, ceràmica romana d'època imperial (BADIA, 1988: 159). L’any 1988 el jaciment es va fitxar a la Carta Arqueològica. En aquests moments la zona es troba semi-urbanitzada, amb alguns espais sense edificar, però segons Josep M. Badia no es té constància de noves troballes durant aquests darrers anys.

Hem seguit les mateixes denominacions que s’utilitzen en la Carta Arqueològica o en el Catàleg del Patrimoni de Navàs (PEUPIC); és a dir, can Vall per al jaciment ibèric i masia o mas de can Vall per al jaciment romà.

BADIA MASGRAU, Josep M. (1984). “Dades arqueològiques i històriques entorn de Navàs”. Actes de la XXVI Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos (Manresa, 1981), 1er vol. Manresa, p. 115-121.

BADIA MASGRAU, Josep M. (1988). “Navàs”, Història del Bages, vol II, Ed. Parcir, Manresa, p. 155-182.