Masia de Can Tintorer El Papiol

Baix Llobregat
Cementiri Comarcal Roques Blanques Crta. C-1413a, km 4.5
Al final del camí que du al recinte del Cementiri Comarcal
88

Coordenades:

41.45617
2.00775
417128
4589873
08158 - 6
Patrimoni immoble
Edifici
Popular
Contemporani
XVII-XVIII
Bo
La masia ha estat totalment reformada per adaptar-la als usos actuals
Legal
BPU. C05, Catáleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
Fàcil
Administratiu
Pública
Consell Comarcal del Baix Llobregat, N-340, km 1249, 08980 Sant Feliu de Llobregat, Barcelona
Juana Maria Huélamo Gabaldón

Antiga masia avui transformada i adaptada com a seu d'oficines. De la seva estructura original, només es conserva la galeria d'arcs del tercer pis que servia com assecador dels productes que es conreaven a les terres de la casa.

La masia no ha estat estudiada. Se sap de l'existència, en els seus terrenys, d'un antic pou de glaç, enderrocat i desaparegut en el moment de la construcció de l'autopista B-30. Aquesta era una gran construcció circular d'uns 10 ms de diàmetre, ubicada en un dels torrents més obacs i rics d'aigües del terme.
L'hort de Can Tintorer es trobava a sota de la casa, a la plana coneguda per les Basses, és a dir, el lloc on s'acumulava l'aigua relacionada amb el pou de gel (Faura i Casanovas: 1999: 91).
Actualment s'ha convertit en edifici d'oficines i de representació del Cementiri comarcal de Roques Blanques. La remodelació de l'any 1983 va estar feta per Enric Batlle i Durany i Joan Roig i Durán, arquitectes.

Can Tintorer és un dels indrets en que es pot constatar l'existència de poblament ja des d'època romana. Prova d'allò són les diverses restes procedents d'excavacions furtives i d'urgències que es van dur a terme al seu voltant, i que demostren la temprana ocupació humana d'aquest indret.
La masia deu ser anterior al segle XVIII. En aquest segle es fan reconstruccions importants, tal i com proba una data que es conserva a l'interior de l'edifici.

Faura i Casanovas, E. (1999) L'ahir i l'avui del Papiol. El Papiol: Ajuntament del Papiol. Edit. Efadós.
http://cultura.gencat.cat/web/.content/dgpc/documents/documents2008/qme…
https://www.raco.cat/index.php/Pyrenae/article/viewFile/165054/242562