Mas Solergibert
Avinyó

Horta d'Avinyó
    800 m a l'est d'El Montsec

Marc Cucurella Pinilla

La masia és de planta baixa i pis amb una superfície aproximada de 720 m2. Té la coberta de dues vessants que fan el desguàs a la façana principal i posterior. Fou construïda aprofitant la roca natural. L'acabat exterior és de pedra vista i arremolinat i la porta és adovellada amb la inscripció "1627". El soterrani té el sostre amb volta. S'hi observen diferents ampliacions i modificacions realitzades al llarg del temps. Actualment són dos habitatges dins la mateixa estructura, les tines s'han cobert i s'ha construït habitacions al damunt. Al costat de la casa hi ha una era, un pou, un cobert, una pallissa i un corral. Es troba situada damunt un turó envoltada de camps de conreu.

En el fogatge de 1497 ja apareix un mas d'en Soler Gibert, dins del terme d'Artés, concretament a la zona d'Horta (que avui dia correspon al terme municipal d'Avinyó). Igualment, en el fogatge de 1553 apareix "lo hereu d'en Soler Gibert" com a propietari d'un mas en aquesta zona. Evidentment, doncs, l'antic edifici patí reformes i modificacions donant lloc a l'actual edifici, construït en 1627.

- IGLESIAS, Josep (1991). El Fogatge de 1497, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.
    - IGLESIAS, Josep (1979). El Fogatge de 1553, Ed. Fundació Vives i Casajuana, Barcelona.