Mas Sant Sebastià
Prats de Lluçanès

A 800 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 21'000

La teulada del volum principal es conserva en males condicions.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

La masia de Sant Sebastià està ubicada a tocar de l'església que porta el mateix nom, en un turó elevat a l'oest del nucli urbà. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals, i diversos cossos adossats, alguns dels quals moderns. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra amb cantonades diferenciades amb carreus treballats, alguna de les quals ha quedat integrada al mur. La façana principal, orientada al nord-est, presenta una cantonada diferenciada integrada al mur. A la planta baixa s'hi observa una finestra petita de nova obertura, un portal emmarcat amb pedra bisellada i una finestra emmarcada també amb pedra bisellada. Al primer pis hi trobem una finestra de nova obertura i dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, tot i que en la finestra de la dreta l'ampit és gairebé inexistent. A les golfes hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, tot i que la de la dreta està tapiada i no té llinda. La cantonada amb la façana sud-est, parcialment arrebossada, no fa angle recte sinó que està resolta amb una curvatura, en la qual hi ha dues petites finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a mode d'espitllera. La façana sud-est presenta a la part esquerra una estructura adossada de nova construcció, i a la part dreta una finestra de nova obertura a la planta baixa, i tres finestres al primer pis; una de nova construcció, una emmarcada amb pedra bisellada i reconvertida en balcó, i una emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat. La façana sud-oest presenta diversos cossos adossats perpendicularment, alguns dels quals de nova construcció. S'hi observen diverses obertures, entre les que únicament destaca una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat situat a la part esquerra que correspon al cos més antic. La façana nord-oest, està pràcticament adossada a l'església. La separació entre els dos edificis varia entre els prop de 2 metres a la façana principal i els 3 o 4 metres a la façana posterior. En aquesta façana l'edifici no presenta cap obertura, exceptuant la que dóna al pou. El pou, adossat al centre de la façana, és de planta quadrada, i està construït amb pedra i cobert amb una petita teulada d'una vessant.

L'edificació del mas sant Sebastià és posterior a la reforma de l'església de sant Sebastià, fet entre finals del segle XVIII i principis del XIX, ja que no apareix documentada fins l'any 1873 en un padró municipal. En aquest habitatge hi residien els ermitans encarregats de l'església de sant Sebastià.

Padró de 1873. Arxiu municipal de Prats de Lluçanès.