Mas Sampere
Fonollosa

Camps. Veïnat de Camps s/n (08259 Fonollosa)
    Des de la Crta.BV3008, al km. 13 cal agafar el trencall a la dreta que mena al veïnat de Camps.

XV-XX
    Actualment la casa està sent objecte de reformes internes.
    Raquel Valdenebro Manrique

Edifici format per la suma de diversos cossos que han acabat conformant una planta rectangular coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana. Compta amb planta baixa, primer pis i golfes i es troba aixecat en mur de mamposteria ordenat en fileres força regulars i ordenades amb les cantonades reforçades per carreus quadrangulars i rectangulars de més gran tamany. Queden restes d'arrebossat a lla part inferior de la façana posterior nord. La façana principal es troba orientada a migdia i precedida d'un espai tancat amb vegetació a modus de jardí. Com s'ha assenyalat anteriorment l'edifici resulta de la suma de diversos cossos que s'han anat adossat, partint d'un més antic ubicat a llevant, la resta de cossos i ampliacions s'han anat succeïnt en direcció a ponent. Aquesta suma es detecta especialment a la façana posterior nord, que no resulta completament recta, sinó que a partir del primer cos, es disposa fent una corba. L'angle de separació entre aquestes dues fases és força evident. Aquest primer cos original -possiblement dels segles XIV-XV- es de planta quadrangular, i cal pensar que es conserva com a original la part posterior de la façana nord, on s'aprecia una petita finestra apuntada, amb l'arcada superior degradada. A la resta de la façana nord només destaquen tres finestres a l'alçada del primer pis. Aquesta fase d'ampliació es deu correspondre segurament al segle XVI. La façana principal de migdia sembla la part més moderna i es correspon segurament a una reforma del segle XVIII. S'ha mantingut però l'arcada de la porta principal amb un arc de mig punt format per grans dovelles. Aquesta arcada queda actualment camuflada sota un porxo sobre el qual recau part del primer pis d'aquesta banda de la casa. Al primer pis destaca l'existència de diverses obertures més modernes, segurament del segle XIX

Al voltant de la casa s'aprecien diversos elements propis de les tasques agrícoles com és el cas d'una pedra circular amb les acanaladures superiors que es podia correspondre a algun tipus de molí. D'altra banda la família propietària, malgrat negar l'accés, va indicar l'existència de tines i restes d'una premsa dins la casa que van ser destruïdes recentment arran de les obres.

Malgrat no tenir constància documental dels orígens del mas Sampere, arquitectònicament ens trobem davant d'una de les cases més antigues del nucli de Camps. Amb tota seguretat els seus orígens cal trobar-los als segles XIV-XV, aprofitant la seva construcció en la seguretat que oferia la sagrera de la parròquia de Santa Maria de Camps. Es tracta doncs d'una de les masies que conformen el veïnat de Camps. La casa degué patir alguna ampliació entorn al segle XVI, i reformes estructurals que afectaren al primer pis de la façana principal cap al segle XIX. Actualment la propietat pertany a la família Centelles que la ocupà fins a la dècada del 1940. Aquesta família emigrà a Manresa en aquest període iniciant un negoci de venda de gel. Desprès d'algunes dècades d'abandonament , avui dia es troba en procés de reforma.

VILA I VILA J.M. (1987) Fonollosa . Història del Bages. Vol I. Pàgs. 275-282.