Mas Roca
Olost

Sector est del terme municipal
    A 1300 metres per pista forestal de la carretera BV-4405, punt quilomètric 0'050.

Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

El mas Roca està situat en un punt elevat al nord-est del nucli urbà d'Olost, als peus de la pista forestal que comunica el nucli amb les masies de Sallent, Pelaroger o el Mas.
    Es tracta d'una masia de dimensions reduïdes formada per un únic volum de planta baixa i un pis, bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. Està coronat amb una teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, consta de dues obertures per planta. A la planta baixa hi ha un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la inscripció "MAS ROCA 1776" gravada a la llinda i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit de pedra.
    La façana oest està dominada per un porxo adossat modernament, coronat amb una teulada de doble vessant. Pròpiament a la façana s'observa una porta emmarcada amb pedra bisellada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa, i tres finestres emmarcades amb pedra treballada al primer pis.
    La façana nord conté dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada, una a la planta baixa i l'altra al primer pis.
    La façana est conté tres finestres emmarcades amb pedra treballada, dues a la planta baixa i una al primer pis.
    Al voltant de la masia hi ha una pallissa i coberts construïts recentment i uns metres a l'oest, s'estén un petit jardí al centre del qual hi ha una escultura de Toni Batllori.

Aquest mas és conegut popularment com a Marroca.

Apareix documentada en el capbreu de la cambreria de l'estany en temps del cambrer Antoni Bet (finals del segle XIV i principis del XV) formant part de la batllia d'Olost.

ROCAFIGUERA, Francesc de (1987). "El capbreu de la cambreria de Santa Maria de l'Estany de temps del cambrer Antoni Bet". Ausa, volum 12, núm. 118-119. 1987.