Mas Oliva
Esparreguera

Carretera B-113.
    Antiga carretera a Monistrol (B-113), prop de Can Paloma.

XII-XVI
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

En el marge dret del riu Llobregat, prop de l'antiga carretera a Monistrol es troba un antic mas rònec a poca distància de Can Paloma, excavat a la dècada dels anys 80 del segle XX, pel grup del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Just a la terrassa inferior d'un camp d'ametllers es troben les restes arqueològiques de l'esmentat mas, l'entitat del qual és considerable si ens atenem al perímetre visible actualment, compartimentat en vàries estances de les quals es conserven els arrencaments de la volta probablement de canó aplatida, que sabem ja estava ensorrada en el moment de les excavacions. Els murs del mas es conserven en diferents alçàries que superen la majoria 1 m, l'amplada dels murs mitgers no supera els 50 cm. La planta de l'edifici seria rectangular amb uns 20 m de llarg, en el sentit nord-sud i entre 8 i 10 m d'amplada en el costat est-oest. A pocs metres al nord de les restes del mas trobem en la mateixa plataforma, una estructura excavada a la roca, de planta rectangular que podria pertànyer a la part inferior d'alguna estructura elevada (trull, premsa..) o d'algun tipus d'encaix que no presenta cap límit en el costat de llevant.

El mas Oliva apareix ja esmentat en un document de l'any 1234 (RIBAS, 1990: 236), i més tard en un Capbreu de l'any 1496. En les confessions de Tomàs Vinyals, del mas Vinyals, i de Pere Paloma, de Can Paloma, apareix en diverses vegades esmentat com a confrontació el mas de l'Oliva.

"Can Paloma". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arqueològic. CENTRE MUNTANYENC I DE RECERQUES OLESÀ (1984). Butlletí d'Informació per als socis. Octubre, any IV, núm. 28. Olesa de Montserrat: CMRO. RIBAS I CALAF, B. (1990): Història de Montserrat (888-1258). Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat Ed. Curial, pp. 236. VILA, G. (2003): Carta Arqueològica del Municipi d'Esparreguera. Ajuntament d'Esparreguera, inèdita.