Mas Mayol

Collet de la Fita
    A 200 m del camí de la Fita

Sense data
    Regular
    La part del conjunt que és utilitzada per la Societat de Caçadors de Sitges ha estat recentment rehabilitada i consolidada; la resta es troba en un estat de conservació força precari.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. 2006
    IPA-11988
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'una sèrie d'edificis que originàriament conformaven una masia amb la seva masoveria i els seus annexes. En l'actualitat s'observa un notable conjunt constructiu, en el que és difícil determinar quins són els immobles principals. L'ordenació dels diferents volums existents és complexa, a l'igual que la comunicació entre ells -que s'estableix de maneres complexes, com ara petits corredors-. El creixement desordenat i l'adaptació progressiva a les necessitats de l'explotació agropecuària és propi de l'arquitectura popular d'àmbit rural. Des d'aquest punt de vista s'identifiquen espais aptes per a habitatge i també porxos, coberts i altres instal·lacions per al bestiar, magatzems, etcètera.
    La majoria dels paraments externs estan realitzats en paredat ordinari, d'escassa qualitat, que pot estar arrebossat per un morter de tonalitat terrosa. Les cobertes són de teules i mostren diferents inclinacions, i una o dues vessants segons la disposició dels espais que cobreixen.
    Destaca la bona qualitat de les obertures, la majoria de les quals presenta llindes i brancals de maó massís, en ocasions en obra vista, disposats a sardinell i en els diferents formats que permet aquest material constructiu. Val a dir, però, que la distribució de les obertures és aleatòria i que, en general, aquestes són escasses. La majoria de les portes i finestres presenten forma d'arc rebaixat.
    En l'edifici identificat com a bar destaquen les tres obertures d'arc lleugerament peraltat i amb porticons de fusta, que són de factura recent.

Aquesta masia figura en les disposicions del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal com a edificació rural que s'ha de reconstruir i rehabilitar, sempre respectant els volums existents i sense alterar la composició original.
    És la Seu de la Societat de Caçadors de Sitges.

COLL, I. (1982) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11988